European nights at Anfield

For første gang siden 2008 er Liverpool igen i en semifinale i Champions League, når den helt store overraskelse fra Roma kommer på besøg, i det der en gentagelse af finalen fra 1984.

Af Nicolai Lisberg

Der er noget specielt over de europæiske aftener på Anfield. Især hvis man er Liverpool fan. Når projektørerne lyser op, You’ll Never Walk Alone gjalder ud over stadion, og spillerne på banen bakker det op med en af den slags præstationer, der for altid vil plante sig i historien.

Som kampen mod netop Roma i marts for 16 år siden, hvor Liverpool var tvunget til at vinde med to mål mod de italienske mestre. Gérard Houllier havde haft problemer med hjertet siden efteråret 2001, men han trodsede lægernes råd og satte sig for første gang siden oktober deb sæson tilbage på trænerbænken. Herfra kunne han så se, at først Jari Litmanen og siden Emile Heskey sikre den nødvendige 2-0 sejr foran et elektrisk hjemmepublikum. Et dårligt hjerte skulle ikke stoppe Houllier fra ”One of those European nights at Anfield”

Tirsdag aften kommer Roma så igen på besøg. Denne gang ikke som mestre, men med selvtillid efter at have stået for en af de største overraskelser i Champions League historien, da de i kvartfinalen besejrede Barcelona ved at vinde returkampen i Rom med 3-0.

Liverpool skal ikke jagte et comeback, som det næsten hører sig til, men derfor fornemmer man stadig, hvor stor en aften det er og kan blive. Klubben er i semifinalen i den fineste europæiske turnering for første gang siden 2008, og forventningen er, at det ikke stopper her.

Starten på noget stort

For Liverpool er det specielt at, semifinalen spilles mod netop Roma. Det var som nævnt romerne, de var oppe i mod for 16 år siden, og det var også romerne, de mødte i 1984 i finalen i Europa Cuppen for Mesterhold. Også den gang trak Liverpool sig sejrrigt ud af det opgør, da de på straffespark sikrede sig trofæet i en kamp, der ellers blev spillet på Romas hjemmebane, Stadio Olimpico. En finale der nok bedst huskes for Bruce Grobbelaar og hans spaghetti ben på stregen.

Liverpools anfører, Jordan Henderson, lagde på pressemødet forud for kampen ikke skjul på, at historien kunne blive en vigtig faktor i de to kampe.

”Vi lader os helt sikkert inspirere af Liverpools historie, men vores fokus er på at skabe vores egen og få folk til at se tilbage på det her hold om 20-30 år og fortælle, hvor gode vi var, og hvor specielt dette år var. Jeg har en fornemmelse af, at dette kun er starten på noget helt specielt.”

Og det er netop den fornemmelse, der omkranser Liverpool i disse tider. Jürgen Klopp har bragt troen tilbage, siden han for to et halvt år siden overtog holdet fra Brendan Rodgers. Liverpool er tilbage hvor de i egne øjne hører til, og tyskeren har selv fortalt, hvordan det for ham handler om at indgyde håb og forventning hos spillerne frem for frygt og nervøsitet. Det gælder for Klopp om at holdet og klubben nyder kampene mod Roma.

Salah, Džeko og tremandsmidtbane

Og det bør særligt for en enkelt spiller ikke blive et problem. Mohamed Salah. Den egyptiske angriber er i sit livs form, og han blev for nyligt kåret som Premier Leagues bedste spiller i denne sæson som et tydeligt bevis herpå. 31 mål i Premier League og otte scoringer i Champions League er det blevet til indtil videre for Salah, der inden sæsonen kom til fra netop Roma.

Tirsdag skal han altså op i mod gamle holdkammerater i det der sagtens kan blive en nøgleduel. For hvordan lukker Roma ned for en Liverpool offensiv, hvor fronttrioen alle er i top fem på topscorerlisten i Champions League?

Mod Barcelona havde træner Di Francesco held med en trebackkæde, og de seneste meldinger fra Italien går på, at han vil forsøge sig med noget nær samme opskrift igen. Manolas, Fazio og Jesus til at holde styr på Liverpools fronttrio med hjælp fra Kolarov og Florenzi, der nok får mere defensive pligter, end de plejer. Til gengæld ser Di Francesco ud til at foretrække Ünder frem for Schick som makker til Džeko oppe foran, da tyrkeren har noget mere kreativitet og fantasi at byde på i forhold til tjekken.

Det kan give plads og rum til Džeko, der igen skal ramme det høje niveau fra kampen mod Barcelona og som får sin sag for i duellerne i boksen, når Lovren og Van Dijk som minimum må forventes at kunne matche ham i hovedspillet.

Det store slag kan derfor sagtens komme til at stå på den centrale midt. Liverpools Milner, Henderson og Oxlaide-Chamberlain over for De Rossi, Strootman og Nainggolan i det der ligner en lidt overset kamp i kampen. Det var Liverpools midtbane, der i den første kamp mod Manchester City var stærkt medvirkende til, at Peps spillere aldrig for alvor fik plads til at folde sig ud, mens De Rossi og co. vel næppe er set bedre end i returen i Rom, da de pillede pynten af Barcelona.

Der venter et brag an semifinale tirsdag aften, når Liverpools fans håber at blive vidne til One of those European nights at Anfield.