Eriksen og Real Madrid er kun et rygte

Foto: TT

Christian Eriksen sendes igen og igen på rygteplan til Real Madrid. Nu hvor Zinedine Zidane er tilbage på trænerbænken, så har rygterne fået nyt liv. Franskmanden er ifølge engelske medier en langvarig beundrer af den 27-årige fynbo og derfor ivrig efter at bringe danskeren til Bernabeu som en del af den genopbygningsplan, der skal udføres i Madrid over de kommende måneder. Men har de rygter overhovedet gang på jord?

Af Søren Sorgenfri

Real Madrids sæson er forbi. De kan hverken nå det ene eller andet, og derfor skal der støbes kugler frem mod næste sæson. Kongeklubben kan ganske enkelt ikke have sæsoner som den igangværende siddende på sig, hverken af sportslige eller økonomiske årsager. Vi taler trods alt om den klub, der har vundet fire ud af de sidste fem Champions League-finaler, og nu blev sænket af Ajax Amsterdams unge kuld i 1/8-finalen. Det går ikke på de kanter.

Real Madrid undervurderede betydningen af salget af Cristiano Ronaldo og portugiserens cirka 40 mål pr. sæson. Han var fra 2009 til og med sidste sæson det offensive omdrejningspunkt og selv om han var kongen af klubben, så stagnerede han ret imponerende ikke, men blev hurtigt forvandlet fra en offensiv tornado i midtbanegeleddet til en superskarp boksangriber. Så skarp at da han skiftede til Juventus, så forblødte Real Madrid.

Det sår skal stoppes nu. Mange navne vil komme på banen, når rygtemøllen vil kværne de kommende måneder frem mod sommerens transfervindue. Der skal bruges en angriber og en midtbanespiller fra øverste hylde. Måske flere.

Real Madrid står også foran en foryngelseskur. Nye og primært spanske unge kræfter skal have mere og mere spilletid. Som Reguilon og Ceballos. De unge kan ikke stå alene, og det handler ikke kun om klubbens sportslige resultater. Det handler også om marketing og markedsandele i et fodboldmarked, hvor fodboldens største virkelig bruger poster boys til de amerikanske og asiatiske markeder. Kina ikke mindst. 

Juventus købte ikke kun mål med Cristiano Ronaldo – de købte markedsandele og vandt terræn på slagmarken med det globale fodboldpublikum. Vinder Juventus dette års Champions League så vil symbolikken være så stærk og kraftig som en vinstok i Piemonte.

I den optik, hvor Real Madrid skal investere sig til sportslig succes og samtidig understrege klubbens position og marketingsmæssige slagkraft, så kræver det et navn eller to fra den øverste hylde. Der er Christian Eriksen ikke at finde. Nationaliteten spiller også ind her – hvis Eriksen var brasilianer, så ville hans marketingsmæssige reach være langt større, end når man kommer fra Danmark og Middelfart. Og vi er ikke ude i en omgang klaphat-jantelov her. Når Eriksen rammer niveauet, så kan han godt spille for Real Madrid, men som en del af et større puslespil er det svært at se ham lande i Madrid.

Real Madrid har med Kroos og Modric en central midtbane med højt niveau. Denne sæson har de begge lidt under fraværet af en ægte angriber, for Benzema har i årenes løb forvandlet sig til en dygtig oplægger, men skarpretterrollen bekommer ikke franskmanden vel længere. Det skriger også til himlen over Madrid, at Benzema er klubbens ligatopscorer med bare 13 mål.

Hovedparten af Zidanes transferbudget skal gå til en angriber, der kan omsætte chancer til mål. Vinicius Junior har kæmpepotentiale, men Real Madrid kan ikke hænge hatten på et verdensklassetalent, de skal bruge en etableret verdensklasseangriber.

Real Madrid har aktiveret frikøbsklausulen på FC Portos brasilianske vinderunderdreng og stopper, Militao for 50 millioner euro. Så er indkøbene ligesom i gang.

Eden Hazard og Neymar har længe været sat i forbindelse med Real Madrid. Især Neymar vil passe Real Madrids behov for en reklamesøjle, men prisen på brasilianeren vil blive astronomisk – Paris SG kan måske overtales til at sælge ham, men kun hvis reglerne om Finansielt Fairplay gør det mere eller mindre nødvendigt.

Hvis Chelsea glipper deltagelse i næste sæsons Champions League, så er det svært at se Eden Hazard blive i Chelsea. Ingen af os kender reelt Real Madrids transferbudget, så vi er i gisningernes tåger her, men kan spanierne få skudt Gareth Bale af, så er der kugler af skyde med, og pengene fra waliseren kan måske række til en dobbelt-date med Neymar og Hazard. Spørgsmålet er, hvem der vil købe Bale? Er det Kina eller MLS? Tottenham synes det mest oplagte mål i England, men vil bestyrelsesformand Levy sprænge lønstrukturen og gå all in på waliseren, der igen synes plaget af sine tidligere vaner med at samle små skader op (altså ikke fuglene, vel). Eller kan Levy i givet fald kringle en låneaftale på plads, hvor Real Madrid betaler en del af hyren?

Der er andre spørgsmål, der melder sig, når først man lægger Real Madrids transferkabale frem for sig. Modric er flere gange linket til et skifte til Italien. Er det noget, som kroaten reelt gerne vil prøve af eller har han mod på at give den en skalle mere? Hvis Modric vil til Serie A, så er det, det der skal til for at åbne døren for Eriksen. Men stadig med et men. For Zidane med fortid som akademitræner kan vise sig at ville satse på kræfter, der allerede er i truppen. Er der mere i Isco, eller er der unge kræfter på vej, som Zidane ser et lys i?

En del rygtehistorier sender Bale til Tottenham og Eriksen den anden vej, men Pochettinos Spurs er bygget op omkring Harry Kane som stjernen. Uden stjernenykker. Og er et hårdtarbejdende, velsmurt og fodboldintelligent kollektiv, hvor Eriksen, der også er bedste venner med flere af de tonegivende spillere som Kane og Verthongen, har en høj placering i hierarkiet.

Tottenham rykker ind på nyt stadion 7-9-13 og tilgangen af en verdensstjerne som Bale vil naturligvis give klubben et boost på alle parametre, men Spurs har om nogen bevist, at der kan vindes land uden glamour boys. De er netop rykket i Deloittes top-10 over klubber med størst omsætning og et nyt stadion vil alene løfte omsætningen på kampdage fra samlet otte millioner pund årligt (det gamle White Hart Lane) til 100 millioner pund årligt. Er det værd at risikere den fremgang for en spiller som Bale eller er den stille waliser netop den type verdensstjerne, som Tottenham kan rumme?

Eriksen og hans hollandske agent kommenterer ikke på transferrygterne. Og med kontrakt til 2020 skal endnu et element læses ind i rygtestrømmen. Alle de gange i Eriksens karriere, hvor det har været tid til en forlængelse af kontrakten, ja så har aviserne flydt over med spekulationer. Desuden kan det simpelthen være, at danskeren køber sig tid til at se, hvordan England, skatteforhold og visumregler for udlændinge falder ud efter Brexit. Han har flere gange sagt, at han helst bare vil bo i Middelfart, og man har det sådan, er det så Real Madrid, man drømmer om? Eller er det ikke mere en lukrativ kontraktforlængelse med Tottenham, der går en ny og stor tid i møde. Som en del af et hold, hvor han føler, han hører hjemme.

Mærkeligere ting er sket i fodboldens verden. Som da Real Madrid købte Thomas Gravesen, og spørgsmålene er mange, men det vil være en stor overraskelse, hvis Eriksen skifter til Real Madrid. En kontraktforlængelse med Tottenham vil derimod være lige efter fynboens drejebog.