Spørgsmålet: Er Emery det rigtige valg for Arsenal?

Det blev en spanier, men ikke den som de engelske medier havde spået ville overtage Arsenal. Den tidligere Gunners-spiller, Mikel Arteta, blev overhalet af Unai Emery, der er ny chef på Emirates.

Af Søren Sorgenfri

Det varsler en ny tid for Arsenal efter årtier med professor Wenger og så alligevel ikke. For både Emery og Wenger er de levende billeder på en taber på fodboldens store scene. Ikke en taber i egentlig forstand, men mere typer med spørgsmålstegn hængende over hovederne – har de det, der skal til for tage deres hold hele vejen?

De fantastiske billeder af Emery, der slagen og rådvild ikke aner sine levende råd, da hans Paris SG mandskab sidste år blev flået til stumper på Camp Nou og satte en føring på hele fire mål over styr. Emerys taktik var forkert fra første fløjt, og han havde sin dyrt indkøbte trup til trods, intet modsvar fra bænken, men måtte mat se til franskmændene i løbet af 90 minutter blev løbet over ende.

Billederne af Wenger der for 117. gang kæmper med lynlåsen i sin jakke er tilsvarende ikoniske.

Emery har et flot cv, men man kan ikke bebrejde Arsenal-fans, hvis de sidder med en vis skepsis. Arsenal er Englands sjettebedste hold. Har Emery det, der skal til for at bryde tilbage ind i top fire? 

Tre europæiske titler

Emerys far, onkel og bedstefar var professionelle fodboldspillere. Han fik selv kun fem kampe for Real Sociedad, før han måtte prøve lykken i lavere spanske rækker, men baskeren ville fodbold som levebrød. Han blev træner for Deportive Lorca og tog miniputterne til den næstbedste række. Senere løftede han Almeria op i La Liga og det til en imponerende ottendeplads på et beskedent budget. En indlysende overpræstation og selvfølgelig blev ham, som Valencia ringede til i klubbens mangeårige turbulente tid.

Omkring årtusindeskiftet så Valencia som Spaniens indlysende tredje klub. Den naturlige udfordrer til duopolet Real Madrid og Valencia, men ambitioner blev til en lang finansiel nedtur, men i Emerys tid fra 2008 til 2012 tog de tre tredjepladser i træk trods konstante frasalg af klubbens bedste spillere. Nu er stabilitet ikke det mest værdsatte i fodboldens univers, og Emery måtte samle karrieren op i russiske Spartak Moskva. Uden held. Han kom hurtigt hjem igen, og hvad nu.

Sevilla viste sig som det perfekte match. De havde ingen penge, men brug for ro på bagsmækken, og netop som en platform var, hvad Emery havde brug for. Tre Europa League titler sikrede han andalusierne sammen med den berømte sportschef Monchi, der fandt spillere til billige penge og videresolgte dem dyrt.

Det sikrede ham det næste step og stinkende rige Paris. Well, det kan ikke være svært at finde den franske liga med landets med afstand bedste trup og et budget, der kan hente Neymar. Fantasy football real life.

Men han sikrede ikke pariserne den håbede europæiske succes. Som en baskisk Roberto Mancini blev Europas hans Waterloo.

Arsenal og motivation

Emery er taktisk en 4231-træner med en note af 433. Det er Arsenal-truppen til, men Emery har alligevel travlt. Skal han være en succes, så skal der skrues gevaldigt på det nuværende mandskab og ikke mindst indstillingen. Arsenal har i flere sæsoner lignet et hold med motivationsmæssige udfald. Ikke mindst den netop overstående sæsons elendige formkurve på udebane fortæller om et hold, hvor kollektivet halter gevaldigt. Hvem bærer vand for hvem? Hvem får pletter og sved på tøjet, mens holdkammeraterne bliver fanget i selskab med en yndig ’bird’ af paparazzi-linser.

Emery har brug for en trup, der trækker i samme retning. Ellers hænger hans taktisk ganske enkelt ikke sammen. Det kan tage tid. Som det har taget det for Guardiola i City, og det tilmed med større budget end Emery får i Arsenal.

Emery minder på mange måder om Rafael Benitez. Han er besat af fodbold og taktik. Arsenal får en fodboldhjerne, der kværner og aldrig står stille. Taktik, taktik, tik-tak, tik-tak.

Emerys taktik

Forsvaret begynder allerede på modstandernes første 1/3. Her mødes de med et højt pres i H formation. Kantspillerne trækker ind og lægger pres på modstandernes centerforsvar, angriberen falder ned og dækker sammen med den offensive midtbane for at lukke ned for modstandernes centrale midtbane. De to 6’ere dækker af for modstandernes backs eller andre umarkerede spiller i det centrale område. Modstandernes målmands bedste mulighed er at spille bolden ud til en back, der er faldet lidt tilbage, hvilket igen åbner for den back, bliver sårbare når tre af Emerys folk kan overfalde ham.

Emery stiller især store krav til midtbanen, hvor han forventer stor alsidighed og opofrelse, men også blik for spillet. Når bolden vindes tilbage højt oppe på modstanderens banehalvdel, så vil modstanderen være trukket så langt ud, at den rette aflevering fra en midtbanespiller kan føre til en stor chance. Pres, erobring, en aflevering og mål.

Hvis Emerys hold møder en modstander med høj defensiv linje, så flader han sit hold ud i en 442, hvor den offensive midtbane skubber op som støtte-angriber for at minimere rummene centralt på banen. Modstanderne har derfor ikke andre valg end at holde bolden ude på kanterne, hvilket Emery ikke har noget imod.

Indkøb

Har Arsenals nuværende trup den arbejdsånd og taktiske automatik som Emery har brug for? Ikke i sin nuværende forfatning efter min vurdering. Især den centrale midtbane har brug for nyt blod, men det kan føre til et gensyn med et Arsenal af lidt ældre dato. Wengers første store hold var kendetegnet ved en god del street fightere, men med stor taktisk forståelse. Xhaka i dag er et omvandrende gult kort, men mest på grund af manglende disciplin i sin indgreb og tacklinger. Ikke fordi han som Vieria sætter sig i respekt.

Det vil være oplagt, hvis Emery ser til sine to tidligere midtbanevæbnere Banega og Iborra. To typer der forstår hans taktik og kan lige godt dele håndmadder og afleveringer ud samt diktere holdets pres. Jeg bliver ikke overrasket, hvis Sevilla får et bud på Banega og Leicester et bud på Iborra samt Mahrez. Emery har brug for hårdhed, fart, taktisk forståelse og ansvarsfølelse. Det vil kræve penge og tid. Spørgsmålet er, om han får nok af begge dele i Arsenal.