Bliver Tottenham kongerne af London?


Foto: TT

Af Søren Sorgenfri


Chelsea har været Londons førende hold siden 2004/05-sæsonen. Ikke mindst takket være årene med Jose Mourinho ved roret, så har The Blues vundet fem mesterskabet fra den sæson frem til nu.

Og der er sket meget, ikke kun med Chelsea og Stamford Bridge, men med Londons toneangivende klubber. Ja, okay, Arsenal har stadig ikke vundet et mesterskab, men med flytningen til Emirates markerede The Gunners ikke kun en ny tid for klub og fans, men for engelsk fodbold som helhed. Arsenal blev med plads til 60.000 tilskuere på det supermoderne stadion den første klub til at tjene mere på VIP-segmentet på kampdage end de almindelige entreindtægter.

Tottenham har netop indviet deres gigant af et state of the art stadion med Tottenham Hotspurs Stadium, og der var som Morten Bruun sagde på TV til åbningskampen mod Crystal Palace ’25 meter kø ved den nærliggende kebab-butik’, så ved, man det stadion bliver en succes i et område af London, der ellers er kendt for at være noget iltert og ’stabby’.

Chelseas hjemmebane var før Roman Abramovich’ indtog lidt af en hule for de såkaldte ’head hunters’ og udeholdet måtte værsgo stå på en nedslidt tribune uden tag. I engelsk vejr.

I dag er også Stamford Bridge ombygget og gjort så moderne som muligt og andetsteds og længere nede i feltet lurer West Ham. The Hammers skal lige finde identitet, stil og fred med sure fans, men der er potentiale.

Her og nu har slaget om Londons trone en ekstra dimension. Champions League. For Arsenal, Tottenham og Chelsea er sammen med Manchester United havnet i en de facto mini-liga om to billetter til næste sæsons Champions League.

En omgang fodboldens Game of Thrones om at være hovedstadens fodboldmæssige lokomotiv, hvor der med stadionbyggerier og udbygninger nu ikke længere blot kæmpes på banerne, men også på budgetter og omsætning, hvor de rasende mange millioner fra Champions League spiller en vigtig rolle. Men hvem vinder byens håneret og adgangen til Champions League?

Tottenham har 64 point for 32 kampe, Arsenal 63 for 31 kampe og Chelsea 63 point efter 32 kampe. Det er status efter midtugens resultater, hvor Chelsea uden større problemer vandt 3-0 over Brighton, og Tottenham sejrede over et Crystal Palace-mandskab, der forsvarede sig godt, men først efter 85 minutter etablerede et farligt angreb.

Tottenham er velsignet med fire hjemmekampe ud af de sidste seks kampe. Udekampe er mod Manchester City og Bournemouth, men hjemme er det nedrykkede Huddersfield, Brighton, West Ham og Everton. Det ska være 12 point på eget græs, og Bournemouth er heller ikke en umulig opgave.

Derfor må Spurs gå ind til de sidste seks runder med en god mavefornemmelse. 

Arsenal har en kamp i hånden, men de næste to runder er Everton og Watford ude – begge aktuelle top 10 mandskaber. Så kigger Crystal Palace forbi Emirates, før endnu en vanskelig udekamp venter Emerys hold hos Wolves. Derefter igen ude hos Leicester, så Brighton hjemme og afslutningsvist ude mod Burnley, der meget vel kan spille for at undgå nedrykning i den sidste runde.

Arsenal har vundet fire kampe i træk, men de næste syv kampe, heraf fem ude, er noget af en mundfuld samtidig med fokusset på at vinde Europa League.

Chelsea begynder at finde formen, men har generelt ikke været overbevisende på udebane. De blå har tilmed et vanskeligt slutprogram med besøg hos Liverpool, Manchester United og Leicester. Sarris mandskab skal derfor kigge mod hjemmekampene og mere nådige opgaver som West Ham, Watford og Bournemouth – men Watford ligner dog en potentiel bananskræl.

Det skal dog lige tilføjes at Tottenham, Arsenal og Chelsea alle via sæsonens Champions League eller Europa League har chancen for at kvalificere sig til næste sæsons Champions League, men Premier Leagues kampprogram giver Tottenham gode chancer for at sætte sig på tronen som konger af London.