Arsenal ligner lige nu en taber på transfer-markedet


Foto: TT

Af Søren Sorgenfri


Hallo. Er der nogen, og hvor skal vi hen? Det er i grove træk de udmeldinger fra diverse Arsenal-fanklubber de seneste dage. Fansene savner klar besked fra ledelsens side om fremtid, den manglende stemning og de tomme sæder på Emirates samt transfers. Eller rettere mangel på samme. Kun Newcastle, Burnley, Crystal Palace og Norwich har brugt færre penge end Arsenal på markedet hidtil ud af Premier Leagues 20 hold.

Bortset fra en brasiliansk teenager så er der ikke kommet spillere til Arsenal denne sommer. De kædes på rygteplan sammen med en lang række navne, men hvis de engelske avisers skriverier om et grund-budget på transfersiden på 40 millioner pund, så har Arsenal på ingen måde råd til halvdelen af de navne, de sættes i spil med.

Arsenals respekt for en ansvarlig drift i forhold til budget og gældsafvikling kender vi og har gjort det i mange år. Hatten af for det, men nu er Gunners havnet i en situation, hvor de operer med et lønbudget i Champions League-klassen, men ’flyver’ på Europa League-billetter. På tredje år.

Og det kunne fans og andre nok leve med, hvis det lignede, der var kvalitet nok i truppen til at byde ind på top fire i næste sæson, men set fra afstand ligner Arsenals trup en gruppe, der er købt ind for dyrt og forkert.

Når en spiller som Özil stort set ingen rolle spiller i cheftræner Emerys første sæson, men er lønførende og ikke ligner en, der har tænkt sig at smutte, ja så har Arsenal et gevaldigt problem. Özil skulle med skiftet fra Real Madrid varsle en ny tid for Arsenal, men er endt som løntung blind passager på første klasse.

Transfermarkedet har på visse områder udviklet sig til at være en svær størrelse for Premier League-klubberne. Det er jo ingen hemmelighed, at de tjener boksen på tv-penge i milliardstørrelsen, hvilket betyder at selv mindre franske klubber forventer store summer for deres profiler, når Arsenal eller andre forhører sig. 

Det er den ene del. Den anden del er, at Premier Leagues mindre klubber nu også har en økonomi, der gør, at de kan være vanskelige at trække til truget, når top seks-klubberne vil købe. Som Manchester United oplever det nu med interessen for Harry Maguire.

Arsenal er havnet i en tilsvarende situation omkring Wilfred Zaha. Han er Crystal Palaces offensive es, en kulturbærer og lets face it – forskellen på om Palace bliver oppe eller ej. Arsenal har budt på ham, men det er en no brainer, at Zahas prisskilt med tanke for hans vigtighed for Palace er skyhøjt. Højere end Arsenal kan følge med på, hvis ellers Roy Hodgsons seneste udtalelser holder vand.

Palaces cheftræner bekræfter, at Arsenal har budt, men at de slet ikke er i nærheden af at ramme den ønskede pris. 


Læs også: Hvordan får Emery det bedste ud af et beskedent transferbudget?


Det ligner lige nu en taber-sag for Arsenal. De har brug for ekstra krudt og kugler til offensiven, men har åbenbart ikke gjort deres hjemmearbejde godt nok i forhold til at finde ud af spillerens reelle pris. De ved, den slags historier rammer pressen, hvorfor Hodgson reelt har trukket shortsene af Arsenal i fuld offentlighed og afsløret deres transfermæssige ’impotens’. Det billede lader vi lige stå.

Arsenals strategi kan være at få Zaha til at kræve en transfer, men det vil være en risikabel satsning, der nemt kan slå tilbage prismæssigt.

Og offensiven er helt tydeligt ikke det eneste led på banen, der trænger til nyt blod. Defensiven skal stives af, og en anden løntung spiller som Mustafi har også vist sig vanskelig at få skudt af. Tyskeren har da ikke travlt med at komme videre. God løn, London er en fed by og Emery kan ikke komme uden om at bruge ham, hvis han bliver. Så hvorfor skulle Mustafi ønske sig videre til et mindre attraktivt sted?

Celtics back Tierney har Arsenal ligeledes i første omgang fået afslag på – skotterne forventer mindst 25 millioner pund for hans evner, så også her kan Arsenals sportslige ledelse ende med at spilde tiden.

Men Unai Emery er sikker på, at de lander tre-fire nye spillere.

”Jeg kan love vores fans, at vi stiller med et stærkere hold, når sæsonen begynder,” sagde han i går på et pressemøde.

Det er jo et løfte, han dårligt kan løbe fra. Alligevel må de fleste Arsenal-fans tænke: ’Sker der snart noget?’