Derfor er kampen mod Kosovo vigtig

Foto: TT

Kosovo står på programmet som testmodstander for landsholdet, men er det ikke bare en tester, som vi skal være ligeglade med? Nope.

Landstræner Åge Hareide fortalte i landsholdets pressezone forleden, at han helst ville undvære træningskampen mod Kosovo.

Af Søren Sorgenfri 

Kampen er dikteret af UEFA, da Danmark er havnet i en EM-kvalgruppe med fem deltagere og modsat grupperne med seks deltagere, så mangler de rød-hvide derfor en kamp i kalenderen. Og sådan en skal det være, og derfor kom Kosovo op ad hatten til landstrænerens misnøje.

”Havde det været op til mig, havde vi bare trænet op til Schweiz-kampen, men UEFA siger, vi skal spille kamp,” sagde Hareide til Ekstra Bladet.

Det er jo et helt fair synspunkt. I næste uge venter mødet med Schweiz på St. Jakob-Park i Basel, og det bliver på papiret EM-kvalens sværeste udekamp.

Schweiz er nummer otte på FIFA’s verdensrangliste, hvor Danmark er nummer ti. Det er med andre ord en absolut topkamp mellem to af – ifølge FIFA – verdens bedste hold netop nu.

Derfor har Hareide ikke brug for en forstyrrende og ligegyldig træningskamp mod Kosovo. Hareide ved, at Schweiz er uden Shaqiri og øjner et godt resultat mod schweizerne i kvalens premiere. Schweiz kommer tilmed ind til mødet med Danmark med en udekamp af betydning og lang rejse til Georgien i benene og blot få dages restitutionstid. 

Alligevel bør Hareide se positivt på mødet med Kosovo. I en tid, hvor der bliver slået på nationale trommer, så er det en god mulighed for at byde Kosovo velkommen til fodboldfællesskabet. Kosovo blev først anerkendt som fodboldstat i 2016 og er dermed ret nybagt. Velkommen til fodboldklubben!

På et mere jordnære plan så er kampen en mulighed for at se spillerne i periferien af startopstillingen an med sjælden spilletid og endelig for at give debut til unge spillere som Billing, Andersen og Bruun Larsen. Det bliver store oplevelser for den trio, og reserverne kan vise Hareide, at de er klar, hvis førstevalgene sidder ude med skade eller karantæne.

Danmarks gruppe tæller udover Schweiz også Irland, Georgien og Gibraltar. Sidstnævnte bør ikke være en sten i skoen, men vi må forvente at Irland og Georgien vil parkere bussen mod Danmark.

Den slags opgaver har det danske landshold tidligere haft svært ved. Vi så det i 2017, da Irland knoklede en 0-0’er hjem i Parken og tvang danskerne til at spille på tværs af banen i jagten på at finde de rum, som irerne ikke tillod. Resultater i andre kvalkampe som 1-1 mod Bulgarien, 1-1 og 0-0 mod Albanien (der blev så frygteligt kostbart), 0-0 og 0-4 mod Armenien og 0-0 og 1-1 mod Rumænien indenfor de seneste år viser, at det danske landshold ikke altid har helt let ved at finde vej forbi en parkeret bus.

Gratis omgange som testkampe mod Kosovo er en oplagt mulighed for at lufte ikke blot reservespillere, men også plan A, B og C, hvor en undertippet modstander graver sig ned. Og netop to af den type kampe venter allerede i juni måned, hvor først Irland og så Georgien gæster Parken. Så er det ingen skade til at teste værktøjskassen allerede nu her i marts. Det kan hurtigt blive juni.