Bliver kampen i Parken fløjtet af?


Foto: TT

Af Søren Sorgenfri


For et par uger siden. Helt tilbage i april måned faktisk, der fyldte homofobi det hele i dansk fodbold.

Regnbuefarvede anførerbind, spillere der holdt i hånd og andre tiltag i kølvandet på Viktor Fischer, der sagde fra overfor homofobiske smædesange rettet mod FCK-spilleren fra en sektion af OB-fans. I samme runde mod FCN tilegnede Brøndby-fans en homofobisk sang mod Fischer og til den efterfølgende spillerunde forsikrede dommer Jørgen D. Burchardt overfor BT, at han var klar til at fløjte opgøret mellem Brøndby og FCK af ved gentagende homofobiske tilråb fra publikumssektionerne. 

Der var sange fra den skuffe, men ikke nok til at Burchardt fløjtede af, men i de efterfølgende dage fik OB og Brøndby bøder på vegne af deres fans med DBU’s disciplinærudvalg som afsender. Det var ikke set før.

Homofobi er helt indlysende en vigtig sag at tage fat i, i en sport der har det bedre med machokultur end mangfoldighed, men der har godt nok stille omkring emnet på det seneste. Især set i betragtning af, hvor meget det fyldte her, der og alle vegne for et par uger eller tre siden.

Nu bliver det jo så interessant med søndagens opgør i Parken. Er DBU’s disciplinærudvalg igen på vagt og klar til at køre bøder ud, og mon kampens dommer kan finde på at fløjte opgøret af, hvis homofobien igen lader sig høre?

Og nej – jeg er ikke ude i en omgang ’FCK får altid særbehandling, og det går altid udover Brøndby’. Det er en oprigtig undren over, hvordan et fænomen i mangel af bedre ord, der har været en del af dansk fodbold i virkelig lang tid pludselig italesættes på mange platforme og forskellige aktører og så stille roligt siver ned i undergrunden igen.

Alle officielle fanklubber og klubber som eksempelvis FCK har meldt ud, de vil tage en dialog med deres fans for at komme disse tåbeligheder til livs. Det var så også på tide, kunne man mene.

For rivalopgørene mellem de to klubber har i hver lejr en årelang tradition for netop homofobiske sange og tilråb. For Brøndbys fans gjaldt det sangen ’Jesper, han er gay allez, allez’ i de år, hvor Jesper Christiansen var målmand i FCK, og så længe jeg kan huske, så har FCK’s fans mødt Brøndbys fans med meget høj og samlet stemme: ’Bøsserne fra Vestegnen, lå, lå, lå, lå, lå’ og gerne flere gange i løbet af en kamp.

Hvis ikke den sang vil lyde i Parken – og lad os endelig håbe, det ikke sker – så vil det være første gang i meget lang tid. Min påstand. Og det har lydt højt i den kompakte nationalarena, så man skal virkelig have problemer med hørelsen for at ikke at have hørt det, og det er en af mange grunde til, at det kan undre DBU, skrev fodboldhistorie med bøderne til OB og Brøndby. Det var nemlig første gang det skete.

Der står i DBU’s kendelse, hvor de tildeler Brøndby en bøde efter tilråbene i FCN-kampene, at Fodboldens Disciplinærinstans har taget sagen op af egen drift efter videomateriale og anden dokumentation. Det havde altså intet med Fischers afstandtagen eller mediernes skriverier at gøre – men hvorfor blev der så først gjort noget der? Det har jo stået på i årevis.

Så hvad mon de har tænkt alle de gange, der tidligere er sunget: ’Bøsserne var Vestegnen’, eller ’X spiller er gay, allez, allez’?

Måske har de tidligere tænkt, at sådan er fodbold jo så rig på grovkornet ’humor’, og der skal være plads til at lukke den slags ’damp’ ud til fodboldkampe? Det gjorde Viktor Fischer og andre fodboldspillere så omverdenen opmærksomme på, at det er der ikke. På søndag bliver det interessant om omtalen og opmærksomheden omkring homofobi har taget livet af en gammel traver af en homofobisk sang fra FCK’s publikum mod gæsterne fra Brøndby. Eller alt er som det plejer. Bortset fra bøderne.

God kamp til alle. Uanset hvem man deler dyne med.