Titusinder gik i FLA-demo i London – meget lidt i britiske medier

Arrangørerne mener, at mere end 30.000 demonstrerede med Football Lads Alliance lørdag. Men de britiske medier er næsten helt stille omkring demonstrationen.

Tekst af Tom Carstensen, fotos af Anthony Sirkett

Det er bestemt ikke hverdagskost, at 30.000+ fodboldfans – en del af den hårdere slags – går sammen og demonstrerer i London.

Men lørdag var det præcis det, der skete, da Football Lads Alliance afholdt sin anden demonstration i London mod ekstremisme. Denne gang gik den gennem det centrale London fra Marble Arch/Park Lane til Westminster Bridge, der blev ramt af årets første terrorangreb i Storbritannien, hvor fem civile og en betjent blev dræbt. Den første demonstration gik til London Bridge, der også er blevet angrebet i år – i juni. Her blev otte dræbt. Så der spekuleres allerede nu i, om en tredje demonstration skal foregå i Manchester, hvor 22 blev dræbt i maj ved et bombeangreb mod en popkoncert.

Frem til dagen før demonstrationen tror jeg i ramme alvor, at jeg med dækning på Nordicbet, P1 og Kristeligt Dagblad har lavet mere journalistik om den nye gruppe end samtlige britiske landsdækkende Tv-stationer og aviser til sammen. Er det så fordi jeg er idiot og har stirret mig blind på noget, der ikke er vigtigt? Det mener jeg bestemt ikke.

I dagene op til demonstrationen skrev International Business Times samt en række lokalmedier, at demonstrationen ville foregå. Eksempelvis i Bristol, hvor en af lokalaviserne skrev, at flere busser med fans fra den vestengelske by skulle til London, men ikke for at se fodbold.

Demonstrationen forløb, så vidt jeg kan forstå på dem, der var der, det, ud fra det det, jeg har læst mig til og på en e-mail fra politiet til lederen af FLA, som jeg har set, fredeligt. Men stadig er der ikke mange britiske medier, der har taget det op. Eller måske netop derfor. For var der blevet ballade, havde det utvivlsomt været forsidestof i de trykte aviser og givet blinkende gule breakingbannere på mediernes hjemmesider.

Mens man i BBC eksempelvis har brugt meget tid på at fortælle om den prospanske demo i Barcelona i weekenden kan jeg simpelthen ikke finde noget om Football Lads Alliance-demonstrationen i hjertet af London. Altså mere end 30.000 personer demonstrerer, og ikke et ord på det licensbetalte medie. Men sådan gik det ikke.

I et videoklip på youtube kan man se, at den tidligere English Defence League-leder Tommy Robinson, der selv dækkede demonstrationen for det højreorienterede canadiske online-medie Rebel Media, rent faktisk bliver interviewet af BBC. Så de var der. 

Jeg kan bare ikke finde noget, når jeg googler løs.

Det er et pudsigt interview, hvor Robinson interviewer BBC-journalisten – og omvendt.

Independent har en artikel om det – det samme har Daily Express, der ligger på den ydre britiske højrefløj hvad angår medier. Meget konservative og sensationssøgende Daily Mail og den lokale Londonavis Evening Standard har også skrevet om det.

Jeg har også set en mail fra politiet til FLA, hvor der både står, at der var ”tens of thousands” (deltagere) og desuden var der i mailen rosende ord til arrangøren om, hvordan det hele forløb. Ingen større politimæssige hændelser, og det forløb overordnet rigtigt godt, var konklusionen fra politiet.

Når man tager i betragtning, at der nok i hvert fald var nogle tusinde mennesker med slagsmålserfaring i demonstrationen, er det ret interessant.

Men hverken The Times, The Telegraph, The Guardian, The Observer, The Sun, The Mirror, ITV, Channel 4 eller BBC synes altså det var værd at rapportere om.

Flere af medierne, der har skrevet om det – især Independent – fokuserer meget på Tommy Robinsons tilstedeværelse. Men ikke mange fokuserer på, at han faktisk var der som reporter og ikke som deltager. For så vidt jeg er informeret er han ikke med i FLA. Det har man ikke ønsket for at undgå at få prædikatet ”far right”. Det har man så fået alligevel.

Og der er helt sikkert personer – sikkert også en del – med disse holdninger. Men i mange interviews på youtube, understreger deltagere, at de ikke er far right. Og racismedelen falder i hvert fald en smule til jorden, når man ser at der var folk af ikke kun hvid baggrund med i demonstrationen. Her var sorte, sikher og gurkhaer. Og når man ser interviews med sorte fodboldfans, der siger, at de på intet tidspunkt har følt sig racistisk behandlet.

Men der er da sikkert demonstranter, der har været med i English Defence League-demonstrationer tidligere. Jeg ville da blive overrasket, hvis der ikke var.

Og et par talere blev strøget fra listen på grund af deres fortid i partier på den yderste højrefløj.

Det var ikke kun fodboldfans, der deltog. Også gruppen ”Veterans against terrorism” ledet af den tidligere SAS-soldat Phil Campion deltog også. Samt alle mulige almindelige briter.

Som sagt. Det kan sagtens være, der er folk fra forskellige ”far right” personer og/eller grupper imellem deltagerne.

Men de massevis af beskyldninger, jeg har læst om, at gruppen skulle være decideret infiltreret af radikale højrefløjskræfter, har jeg bare endnu ikke set bevis for. Og jeg fik heller ikke den fornemmelse af John Meighan, da jeg talte med ham i næsten tre timer. Og jeg har mødt og interviewet alt fra Dansk Folkeparti, der på mange områder i dag er tæt på Socialdemokratiet til radikale og ekstreme grupper – eksempelvis et forbudt fransk fascistparti, Gyldent Daggry fra Grækenland og White Pride i Aarhus.

Kan det være gruppen bliver ”hijacket” i fremtiden? Måske. Men jeg har ikke set bevis for, at det er sket endnu.

Independent gengiver nærmest ukritisk gruppen Stand Up To Racisms beretninger om, at der altså er tale om en racistisk gruppe. Men det bliver bare ikke rigtigt underbygget af fakta. Avisen skriver også, at der blev kastet med enkelte ting fra enkelte deltagere i FLA-demonstrationen mod en lille gruppe moddemonstranter samt nogle grimme tilråb. Men skriver også, at der ingen anholdte var.

Alt i alt er jeg en anelse bekymret for oplysningen af den almindelige brite, når de store medier i den grad undlader at dække en demonstration som denne. Læg oven i det, at den britiske indenrigsminister i sidste uge foreslog at stramme den i forvejen meget stramme lovgivning om, hvad almindelige borgere må kigge på på nettet, så man fremover kan få 15 års fængsel for gentagne gange at kigge på ekstremistisk materiale – eksempelvis IS-relateret materiale eller som jeg udleder teksten Anders Breiviks manifest.

Som Jacob Mchangama – direktør i tænketanken Justitia – skrev på Facebook: ” Og det i landet, der selv i den mørkeste tid under The Battle of Britain, hvor byer stod i brand, ikke forbød Mein Kampf.”