Solaris vej ud af skyggen begynder på Ipurua

Fire sejre i fire kampe var nok til at overbevise Florentino Pérez om, at Santiago Solari skulle være ny permanent træner for Real Madrid. Den velsete argentiner har fået kontrakt til 2021, men skal først nu for alvor til at vise sit værd.

Af Nicolai Lisberg

Det er et af de mest ikoniske mål i Champions League og Real Madrids historie. Roberto Carlos med indlægget. Zinedine Zidane med en balletdansers ynde og elegance, der svinger venstrebenet og sparker bolden op i hjørnet mål bag Hans-Jörg Butt på Hampden Park i Glasgow. Et af de mål som enhver fodboldfan husker. Carlos, Zidane, mål.

Hvad de færreste til gengæld erindrer er, at manden med afleveringen til Roberto Carlos var en argentiner med nummer 21 på ryggen. Santiago Solari. Det var hans stød i bolden ned i dybden, der skabte situationen, der førte til målet. Solaris rolle i det mål står i skyggen af Zidanes afslutning, og det er som sådan forståeligt nok. På holdet fra den gang stod Solari også i skyggen af spillere som Zidane, Carlos, Figo og Raul. Og indtil for nylig stod han der fortsat. I skyggen altså. Faktisk stod han så solidt plantet, at man næsten havde på fornemmelsen, at han befandt sig vel der.

Men da Florentino Pérez forfremmede ham efter fyringen af Julen Lopetegui, begyndte han at røre på sig. Og da det den 13. november blev offentliggjort, at han nu ikke længere bare var midlertidig træner, trådte han for alvor ind i rampelyset.

Skyggen fra Zidane er han ikke ude af, selvom fire sejre i fire kampe og en målscore på 15-2 er den bedste start nogensinde for en Real Madrid-træner. Der skal mere til. Solari har været et frisk pust i sin korte tid som cheftræner, men det er nu, han skal bevise, at Real Madrid ikke har tabt pusten, for nu at blive i den terminologi.

En kamp mod Eibar er første skridt på vejen. Ikke fordi det lille baskiske hold fra den søvnige industriby mellem Bilbao og San Sebastián i sig selv er en større test, men fordi det indleder en afgørende uge for Real Madrid og dermed Solari.

For efter turen til Ipurua venter først en tur til Rom i Champions League, inden de hjemme tager i mod Valencia.

Tre sejre i de næste tre kampe gør ikke Solari til Zidane, ligesom tre nederlag ej heller gør ham til Lopetegui. De tre kampe giver allerhøjest en indikation af, hvor meget bund der er i dette Madrid-mandskab, ligesom vi muligvis kan få svar på et par af de spørgsmål, som stadig rumsterer.

Hvad vil Solari?

For spørgsmål er der fortsat en del af. Det første er åbenlyst. Hvad kan Real Madrid mod kvalificeret modstand? I kampen mod Valladolid var de heldige med at vinde 2-0. De var i store dele af kampen næstbedst, ved stillingen 0-0 havde gæsterne to forsøg på træværket, og så skulle der et selvmål/stærkt afrettet skud fra Vinícius Júnior til, før de kom foran. I alle fire kampe under Solari har modstanderne haft forsøg på træværket, ligesom to af Real Madrids mål har været selvmål.

Heldet følger den dygtige, siges det. Solari har været dygtig og heldig i den første tid. Held har det dog som bekendt med at slippe op, så hvor dygtige er Real Madrid rent faktisk? Det mangler vi stadig at se, og det kan vi formentlig få første flig af et svar på i den kommende uges tid.

Det andet spørgsmål tager tid at besvare. For hvad vil Solari med dette Real Madrid-hold? Udover at vinde kampe, naturligvis. Som person har han ry for at være stille, afbalanceret og rolig. Som træner for Real Madrid har han indtil videre haft same tilgangsvinkel. Han er ikke kommet ind med store fagter (og store ideer), men er fortsat ud af samme spor, som Lopetegui. Måske man i kampen mod Celta Vigo kunne ane et Real Madrid-hold, der pressede højere oppe på banen og som til tider var mere direkte i deres spil, men ellers vil det være søgt at lede efter de store forskelle i spillestil. Måske fordi han ikke ønsker de store ændringer. Måske fordi han ikke før nu med en landskampspause for alvor har haft tid til at gøre sig de overvejelser.

Vi kommer næppe til at se ham ændre voldsomt i hverken formation eller spillestil i de næste par kampe, men måske vi alligevel i det små kan se flere af hans ideer forplantet på banen. Søger han i højere grad den direkte stil, holder han fast i 4-3-3, og hvordan skal offensiven sættes sammen?

Det sidste fylder en del i pressen i Madrid. For mens Karim Benzema er sikkert førstevalg i front, er spørgsmålet, hvem der skal flankere ham. Gareth Bale ser ud til at være foretrukket på den ene kant, mens den anden er billigt til salg. Lucas Vázquez er begyndt inde i de seneste to kampe og har gjort det ganske hæderligt. Han giver noget bredde og defensiv stabilitet, som hverken Marco Asensio eller Isco bidrager med.

Særligt sidstnævnte ligner en tidlig taber efter skiftet til Solari. Det var af mange ventet, at han efter Cristiano Ronaldos afsked og med Lopeteguis ankomst for alvor skulle køres i stilling som det offensive omdrejningspunkt. En blindtarmsoperation satte en midlertidig stopper for den idé, og nu kan Solari måske bremse ideen på mere permanent basis. Isco er endnu ikke begyndt inde under Solari, og argentineren skal i de næste par kampe vise, at han mestrer kunsten at holde samtlige stjerner tilfredse.

Den kunst som Zinedine Zidane mestrede bedre end de fleste. Det var en kunst, der skabte titler, og derved en arv og en skygge som Solari lørdag middag på Ipurua skal tage de spæde skridt ud af i sin første kamp som permanent træner for Real Madrid.