Real Madrid og den forbandede stabilitet

For femte gang i sæsonen lukkede Real Madrid tre eller flere mål ind i midtugen. En kamp der bremsede optimismen efter et par gode resultater.

Af Nicolai Lisberg

I princippet var kampen ligegyldig. I princippet. Var den endt 0-0 eller med en smal hjemmesejr, havde den ikke fulgt det store. Nu blev det i stedet til 0-3. På eget græs. Til CSKA Moskva! Det største europæiske nederlag på Bernabéu nogensinde og una noche para olvidar, som sportsavisen Marca skrev dagens efter. Men denne aften var svær at glemme, og Real Madrid og Santiago Solari gør klogt i ikke bare at fortrænge den. Nuvel, der var reserver som Javi Sánchez, Jesús Vallejo og Federico Valverde i startopstillingen, men der var også the usual suspects i skikkelse af Karim Benzema, Marcelo, Thibaut Courtois og Marco Asensio for nu at nævne nogle få. Et par rotationer er ingen undskyldning for at tabe med 3-0. På eget græs. Til CSKA Moskva!

Iscos problemer med Santiago Solari, er nu også blevet til Iscos problemer med fansene. Da han brændte et stort tilbud i anden halvleg, blev der piftet, og det var mere, end Isco kunne håndtere. Med både fagter og gloser indikerede han tydeligt ud til publikum, at han havde fået nok. Ti minutters piften fulgte efterfølgende, inden der var forbrødring og klapsalver ned mod manden med nummer 22 på trøjen, der trods alt stadig har en stor stjerne blandt de fleste af klubbens fans.

At Real Madrids tilhængere pifter af holdets egne spillere er ikke noget nyt. Det har selv Zidane og Ronaldo oplevet. Ved flere lejligheder. Derfor skal dette indlæg heller ikke handle om en historie, der måske er blusset lige lovligt meget op i diverse medier.

Det skal i stedte handle om stabilitet. For hvordan kan et hold, der for godt en uge siden vandt 2-0 over Valencia i en kontrolleret indsats, pludselig tabe med 3-0? På eget græs. Til CSKA Moskva!

Det eneste konstante er forandringer, sagde den græske filosof Heraklit i tidernes morning. Skal det sættes ind i en nutidig kontekst tilpasset Real Madrid, kunne det meget vel lyde, at de er stabilt ustabile i deres præstationer.

Det var femte gang i sæsonen, at Real Madrid lukkede tre eller flere mål ind, hvis vi tæller den forlængede spilletid med mod Atlético Madrid i Supercuppen.

Måske det bedste sted at starte derfor er med defensiven. Elle rettere strukturen af selvsamme. For Real Madrids problemer skyldes ikke kun de fire eller fem bagerste, selvom ingen af dem har leveret på et forventeligt niveau.

Det skyldes i høj grad, at boldomgangen blandt særligt de tre forreste ikke har været på samme høje niveau som tidligere. Carvajal og Marcelo har deres styrker i det offensive og skal også have lov til at gå med frem, men det kræver en boldsikker midtbane, og her har hverken Kroos eller Modric endnu ramt samme niveau som de sidste par år, mens Casemiros skade selvfølgelig også har været mærkbar.

Zidanes styrke som træner var, at han var god til at udnytte hver enkelt spillers styrke, og han skabte et hold ud fra de individuelle kompetencer. Isco fik lov at spille som Isco, og var der behov for en anden type, blev der bragt en anden spiller. Santiago Solari går anderledes til værks. Her skal der herske mere system, og spillerne skal i højere grad passe ind i det system. Hvis ikke du kan det, så spiller du ikke. Lex Isco.

Det giver på sigt større stabilitet, når holdet kender mekanismerne og systemet, men når det ikke fungerer, skaber det omvendt større ustabilitet.

Santiago Solari har endnu ikke sat sit aftryk på dette mandskab, og måske det også er for tidligt at dømme ham efter knap kun to måneder. Det er det nok. Men indtil videre mangler stabiliteten på dette hold, og ret beset har den måske gjort det i en del år. For lige så stabilt fire sejre på fem år i Champions League er, lige så ustabilt er to mesterskaber på ti år i La Liga.

Det eneste konstante er forandring, og Real Madrids forandring ser ud til at være både konstant og tidskrævende.

Rundens øvrige nedslagspunkter

Gæsterne dummede sig i Champions League, da 0-0 i Brügge betød en andenplads og formodet sværere modstand i ottendedelsfinalen. Generelt har Simeones tropper haft det svært på udebane i denne sæson, hvor det blot er blevet til en enkelt sejr i La Liga. De hænger fortsat på i toppen af tabellen, men skal de blive ved med det, kræver det ganske enkelt tre point lørdag eftermiddag, når de møder Valladolid, der fik vendt en stime med fire kampe uden sejr, da det i seneste runde blev til en 2-1 gevinst ude mod Real Sociedad.

Efter en noget ujævn start på sæsonen er Betis for alvor ved at komme op i omdrejninger, og de indtager efter sidste uges sejr en aktuel syvendeplads. Anderledes negativ er formkurven hos hjemmeholdet fra Espanyol, der indledte flot, men har tabt de seneste fire kampe med en målscore på 2-12. Sidst blev det til en 4-0 øretæve i derbyet mod Barcelona, og Rubis mandskab er nu røget ned på en tiendeplads.

Den første af tre kampe mellem de to mandskaber, efter de også blev trukket ud sammen til 1/8-delsfinalerne i Copa del Rey. Levante var holdet, der forhindrede Barcelonas perfekte sæson uden nederlag sidste år i en forrygende kamp, der endte 5-4, og de seneste par ugers kampe har vist, at de i hvert fald ikke har glemt, hvordan man scorer mål. Det har Barcelona omvendt heller ikke. Flere af holdets profiler blev sparet i midtugens Champions League kamp, hvor Ousmane Dembélé igen viste, at han kan blive en stor gevinst for Barcelona i denne sæson. Hvis ellers han møder op til træning til tiden…