Københavns Politi, flag som stikvåben og et dårligt dialogklima

Københavns Politi klagede efter seneste derby over, at de ”skulle ikke stikkes ned med tilspidsede flagstænger”. NordicBets fankommentator skriver her om problemerne mellem fans og politi – og kommunikation fra landets største politikreds.

Af Tom Carstensen

Jeg var lige ved at få min PG Tips morgenthe i den gale hals den anden morgen, da jeg læste en artikel på nettet om, at Københavns Politi mente, at Brøndby fans bevidst havde spidset flagstænger til for at bruge dem som stikvåben mod politiet. Man havde også offentligjort et billede af disse knækkede flagstænger.

Derbyet var forløbet temmelig roligt. Fraregnet 20 i gult, der absolut i starten af kampen ville have en konfrontation med vagter og politi. Politiet måtte rykke ind, men det var prisværdigt at se, hvordan resten af den gule tribune reagerede. Man trak sig tilbage, og der opstod en form for firkantet rum mellem de få, der ville slås og resten af tribunen. Prisværdigt, og det gik også hurtigt i sig selv.

Alligevel læser man så et par dage at der åbenbart var planlagt hvad der vel reelt er knivoverfald mod politiet. Voldsom udmelding.

Brøndbys fans blev – mildt sagt – også vrede. Meldingen fra fanlejren var med det samme, at de her tynde flagstænger knækker jævnligt under brug, og at man så smider dem på jorden – nogle gange bliver de rakt ned foran og lagt.

Og Brøndby Tifo afviste på det kraftigste i en opdatering politiets udmelding.

– Det ærgrer os, at Københavns Politi fortsætter med deres spin-retorik i medierne. Det er tydeligt, at dele af Københavns Politi har en skjult agenda, når det omhandler fodboldfans, som man forfølger i medierne ved alle muligheder.

– Derfor kan to ubrugelige flagstænger pludselig blive udlagt som planlagt produktion af stikvåben.

– Lad være med at tro på dem, skrev Brøndby Tifo. 

Sarah Agerklint er næstformand i Brøndby Support – og hun fortæller om et lidt anstrengt forhold i kommunikationen mellem fansene og Københavns Politi.

– I forhold til kommunikationen mellem politi og fans – og især fra Københavns Politi, så er den fin, når vi sidder ansigt til ansigt til møder. Men det er tydeligt, at de har brug for at sende signal om at fodboldfans er ih og åh så farlige i pressen. Senest med meldingen om at dialog ikke nytter og aftaler bliver brudt. Vi oplevede ved derby i efteråret at de var tæt på at blæse kampen af fordi der var et flag på tribunen (der var flagstangsforbud, red.), siger Agerklint, der heller ikke køber historien om, at flag skulle være spidset til.

Jeg har interviewet Peter Dahl, Ledende Politiinspektør ved Københavns Politi om situationen. 

Kan Københavns Politi have taget fejl i forbindelse med udmeldingen om flagene?

”Det er ikke vores opfattelse. Det er min klare opfattelse, at politifolkene har set, at de her rør blev ridset ned i cementen for at spidse dem. Om det havde andet formål end at spidse dem, ved jeg ikke.” 

Er betjente blevet forsøgt stukket med denne slags flag?

”Den kamp, hvor vi gav et påbud havde vi gentagne episoder, hvor de her stænger blev brugt til at slå og stikke efter betjentene.”

Blev politiet angrebet til derbyet med disse flag?

”Vi har politifolk, der følte det utrygt at gå op og lave en politiforretning når de står med de her rør.

Også stikke?

– Man kan diskutere, hvordan den blev brugt. Men slået – og forhindret politiets arbejde.

Så havde vi fantastisk dialogmøde. Også uofficielle – og mødet skulle være færdigt kl. 18 fordi flere af deltagerne havde karantæne og nogen måtte ikke være der derefter. Det blev fremført, at de mente, at Københavns politi malede et for sort billede i pressen. Vi aftalte at gå ud og være mere nuancerede i udmeldinger. Vi aftalte også ok til plasticrør. Og når vi gik fanmarch ville vi alene have dialogbetjente og holde de tungere udstyret politi baggrunden.

Men en uge efter mødet dukkede der 80 BIF-fans op og smadrede en bus ved Parken og 3-4 personer kom på hospitalet. Så sad vi med en skidt fornemmelse… Dialog er, når chefen for Københavns Politis beredskab stiller op – giver klare aftaler. Og en uge efter ser man totalt stort på det og overfalder hinanden – også uden for kampdage.

I forhold til overfaldet. Er I sikre på det er samme grupper, der har flag med?

– Jeg er godt klar over, at når der kommer mange tusinde Brøndbyfans, så er det meget få af dem, der laver balladen. Hovedparten af fansene går til fodbold for at have det sjovt. Men må konstatere, at når Især Brøndby er på besøg i KBH – men også når FCK spiller, så se vi nogle scener i byen, på stadion og udenfor stadion, som vi ellers aldrig ser.

Sarah Agerklint fra Brøndby Support skriver, at hun slet ikke kan genkende, at dialogen skulle være så dårlig, som Københavns politi siger. Kan I uddybe, hvad I mener om den dialog?

– Spørgsmålet om, hvor meget dialog, der har været. Aftaler og ting der blev drøftet blev ikke efterkommet bagefter. Det var utilstedelige situationer. Overfald mod busser. Eskalerer og angriber uden for kampdage. Vi har næsten vænnet os til, at cirka et døgn, før de mødes, så bliver ilden givet fri og man angriber hinandens shops, træningsanlæg og begår hærværk mod stadions. Desværre er det dagligdag. Når stemningen er ekstra dårlig så er det også på dage, hvor de to hold ikke engang mødes indbyrdes.

Der skete meget lidt ballade ved dette derby i maj. Hvorfor gjorde Københavns politi så stort et nummer ud af at tale problemerne op før kampen?

– Det er jo diskussionen – om det er voldsomt. Vi accepterer nærmest, at der bliver smadret fire-fem biler, at man løber ind på banen og så videre. Jeg synes ikke, det er i orden, at man har en lille smule slagsmål, en lille smule hærværk etc.

Hvis man kigger på anholdelsesstatistikker, så er de rekordlave til fodbold i Danmark. Alligevel lyder det i kommunikationen som om det modsatte er tilfældet. Hvordan kan det være?

– Forklaringen er ganske simpel. Vi er desværre i den situation, at der kun er to klubber, der giver problemer. For nogle år siden havde vi flere klubber med de her grupperinger. Vi er så bare uheldige, at den ene gruppe ligger i København og den anden i Vestegnen. Samlet set går det rigtigt godt med DK bold. Men det er på ingen måde kendetegnende, når det drejer sig om FCK og Brøndby, siger Peter Dahl, Ledende Politiinspektør i Københavns Politi.