Karim Benzema: Antihelten fra Madrid

Onsdag den 7. november rundede Karim Benzema mål nummer 200 for Real Madrid. En stor milepæl for den franske angriber, der trods sine mange mål for klubben aldrig for alvor er blevet påskønnet blandt klubbens fans.

Af Nicolai Lisberg

Han er den tredjemest scorende spiller i klubben og i top 12 over spillere med flest kampe for Los Blancos. Hans scoringssnit er bedre end legenden Raul, og så sent som i maj var han med mål i både semifinale og finale med til at sikre den tredje Champions League titel i træk. Han burde være en helt i Real Madrid for sine mange mål og titler, men er han noget, er det snarere en antihelt.

For Karim Benzema og Real Madrid er en sjov størrelse. Det er lidt ligesom kæresteparret, hvor forelskelsen har fortaget sig, men hvor de holder fast i hinanden, fordi det er trygt og velkendt. Der er gode momenter i forholdet, men lige under overfladen fornemmer man en gensidig utilfredshed. En idé om, at man måske kunne få det bedre med en anden partner.

Men hvorfor er det sådan? For kigger vi nøgternt på målsnit, som jo trods alt er det væsentligste parameter for en angriber, så ser det jo som nævnt ganske hæderligt ud. Vi er ikke op på Cristiano Ronaldo niveau, men han er foran Raul, Butragueño, Santillana, Gento og andre store spillere i Real Madrids historie. Med 201 scoringer og 116 assists i 429 kampe er han involveret i et mål i tre ud af fire kampe. Han har været i klubben i snart ti år, og alligevel er han oftest første mand til at modtage kritik fra både presse og fans, når det ikke kører for klubben.

I gode tider lyder det, at han arbejder hårdt for holdet og skaber plads til sine medspillere. I sløje tider, at han ikke selv scorer nok.

Lige nu er det sløje tider for Real Madrid, og dermed også sløje tider for Karim Benzema. Da klubben ikke besluttede sig for at hente en afløser for Ronaldo i sommer, var det især op til ham at lukke det enorme hul, som portugiseren havde efterladt. En noget nær umulig opgave, ligesom hele opholdet i Real Madrid, sat på spidsen, faktisk har været det.

For da Benzema kom til i sommeren 2009, var det sammen med netop Cristiano Ronaldo. Portugiseren som Ballon d’Or vinderen, og franskmanden som en fremtidig stjerne. En der skulle have tid til at udvikle sig. At sige, at man ikke kan udvikle sig på et hold med Ronaldo vil være for letkøbt, men Benzema har alle dage stået i skyggen af Ronaldo. På både godt og ondt. Portugiserens mange mål har skabt et næsten unaturligt forventningspres til Benzema, mens det omvendt også har skygget over hans dårlige perioder som nu sidste sæson, hvor det blot blev til fem mål i La Liga.

I Real Madrid har man ofte savnet at se Benzema slå til på den store scene i de store kampe. I El Clásico sammenhæng har han blot nettet ni gange mod Barcelona. Færre end Raul, Santilla og Gento. Store spillere leverer i store kampe. Mindre spillere i mindre kampe. Benzema ligger nok et sted midt i mellem. To mål og en assist onsdag aften i en flot præstation, men mod en middelmådig modstander. Det indkapsler måske meget fint Benzema og tiden i Real Madrid.

Måske Benzema aldrig for alvor blev den superangriber, de havde håbet på, og måske han havde mødt større kærlighed i andre klubber, men lige nu har Real Madrid og Benzema brug for hinanden mere end nogensinde før.

Han er klubbens bedste på positionen og Real Madrids letteste vej ud af krisen går gennem ham. Antihelten fra Madrid. 

benzemas la liga statistik 2018/19