De evige rivaler i Bundesligaen

Adrian Maleika, Kevin Keegan, Otto Rehagel, Tim Wiese og Michael Gravgaard. Nordderbyet er et fyldt med karakterer, der har sat sine tydelig aftryk på Bundesligaens mest hyppigt spillede lokalopgør. Nogle på imponerende vis, andre i den mere kulørte afdeling, mens enkelte har været decideret tragiske.

Af Bulibold.dk


Grün-Weißen mod Rothosen. 106 gange har de to nordtyske hold mødt hinanden i Bundesligaen. Et derby, der har ændret karakter over årene. For år tilbage var det oftest en duel om mesterskabet, mens de seneste år snarere har været en kamp for at undgå nedrykning. En ting forbliver dog uændret. Et Nordderby er aldrig kedeligt.

Da de mødtes for første gang i Bundesligaen i 1963 var rollefordelingen klar. HSV var storebror. Det var dem, der, med Uwe Seelers far Erwin på holdet, havde vundet tre tyske mesterskaber og hele 15 ud af 16 titler i den daværende nordtyske Oberliga. Men så vendte det. Som det ofte skulle vise at gøre, når de to hold mødtes.

Werder vandt Bundesligaen i 1965, og herefter skiftedes de to klubber til at have deres op- og nedture. 70’erne var lidt en blød mellemvare, men i 80’erne eksploderede rivaliteten. Særligt efter en episode i 1982, hvor en gruppe HSV-hooligans overfaldt en gruppe Bremen fans på vej til kamp på Volksparkstadion. Udeholdet fik kastet sten efter sig og en af dem, der blev ramt var den kun 16-årige Adrian Maleika. Han døde dagen efter af sine kvæstelser, og hans død skabte opstandelse og vrede i hele Tyskland og ikke mindst i det nordtyske, hvor de to klubber var nødt til at arrangere en fredskamp for at sørge for, at rivaliteten ikke eskalerede.

Selvom volden blev mindsket, så blev forholdet ikke bedre. Specielt ikke fordi Werder nu også meldte sig ind i kampen om mesterskabet. I 1983 blev Bremen det første hold til at besejre HSV i 36 kampe, men i sidste ende måtte Otto Rehagels tropper nøjes med andenpladsen, mens HSV med superstjernen Kevin Keegan sikrede sig mesterskabet.

Fem år senere fik Bremen så endelig sit mesterskab. Og selvom de fik overrakt die Schale efter et 4-1 nederlag hjemme mod netop HSV, så var det et varsel om, at tiderne igen var skiftet. I 90’erne og begyndelsen af 00’erne var Werder ovenpå. To tyske mesterskaber, tre pokaltitler og triumf i pokalvindernes turnering kunne Bremen fremvise, mens HSV blot kunne kigge frustreret på. I hvert fald indtil 2009, hvor de to hold mødtes fire gange inden for 18 dage. Én gang i ligaen, én gang i pokalen og to gange i semifinalen i UEFA Cuppen.

I pokalen blev Tim Wiese den STORE helt med tre reddede forsøg fra pletten, mens danske Michael Gravgaard fik en yderst uheldig hovedrolle i Europa. HSV havde vundet med 1-0 på udebane og kunne så småt skimte finalen. Hjemme kom de dog bagud med 2-1, da Gravgaard skulle lægge en bold tilbage til sin målmand. Uheldigvis for ham ramte bolden en papirkugle, der lå på banen, lige inden han skulle sparke til bolden, der derfor ramte ham på skinnebenet og sprang ud til hjørne. Et hjørne som Werders nuværende sportsdirektør Frank Baumann scorede på. Werder røg i finalen, og papirkuglen røg på museum i Bremen. Gravgaard røg på pension året efter.

Nordderbyet anno 2017 har hverken papirkugler, superstjerner eller tragiske hændelser som Adrian Maleika. Men det har fortsat en masse at byde på. Når de to hold søndag tørner sammen for 107. gang i Bundesligaen, er det et opgør mellem to hold, der efter et par magre år virker til at være på vej frem. Nedrykning er stadig ikke længere væk end henholdsvis syv og fire point, men der er fremgang at spore hos begge hold. Også hvis vi kigger længere frem end bare indeværende sæson.

HSV har været plaget af kaos i ualmindelige tider, men der virker til at være en smule mere struktur i klubben end længe set. Det har taget tid for nogle af de yngre spillere at slå til, men der er efterhånden en rød tråd i deres ageren på transfermarkedet. Lidt mere Kostic, lidt mindre Spahic for at gøre det kort. Og så lever de nok med, at de af og til rammer forbi med nogle af de unge, som de gjorde med Halilovic.

I Bremen er filosofien lidt en anden, men bestemt ligeså gangbar – hvis ikke bedre. Her har Baumann været dygtig til at finde erfarne spillere med udviklingspotentiale til billige penge. Kruse, Delaney og til sommer Augustinsson er alle gode eksempler på, hvad man kan få for under 15 millioner euro, hvis ellers man gør sit hjemmearbejde grundigt. Og så har vi endda slet ikke nævnt Gnabry.

Søndag er kampen igen et bundopgør, men hvis historien har lært os noget, så må det være, at det snart vender igen for de to fodboldflagskibe i nord. 60’erne. 80’erne og 00’erne. HSV og Bremens succes kommer i store træk hvert andet årti, så 20’erne kan igen blive årtiet, hvor der Nordderby bliver et topderby. Tegningerne til bedre tider er der, og det første kapitel i en ny fortælling om et af Bundesligaens mest historiske lokalopgør skrives søndag.

RUNDENS ØVRIGE NEDSLAGSPUNKTER I BUNDESLIGAEN

Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt

Det har været en hård uge for Dortmund. Først blev de udspillet i München, og siden fulgte tirsdagens omstændigheder, hvor spillerbussen blev udsat for angreb forud for Champions League kampen mod Monaco. Det er med de to episoder in mente, at de igen skal forsøge at rette fokus på Bundesligaen. Lørdag møder de Frankfurt, og her er kravet ganske enkelt en sejr mod gæsterne, der er uden sejr i ni kampe og har smidt en ellers sikker plads i Europa League over styr i foråret.

Bayer Leverkusen – Bayern München

Die Werkself led noget af et knæk, da Yussuf Poulsen med sin overtidsscoring i sidste runde tildelte Tayfun Korkut sit andet nederlag som Leverkusen-træner. Dermed er hans tropper inden denne runde helt nede på en 12. plads med seks point til Europa og nedrykning. Gæsterne fra Bayern derimod leverede storspil mod Dortmund og viste endnu en gang, at de er et niveau over de nærmeste rivaler. Spørgsmålet forud for denne kamp er selvfølgelig, hvor meget onsdagens Champions League kamp mod Real Madrid har kostet af kræfter. Ellers er det værd at holde øje med hjemmeholdets Julian Brandt, der på rygtebørsen ret så kraftigt meldes på vej til netop Bayern.