Danske politikere i hyklerisk boykotsnak om VM

NordicBets fankommentator, Tom Carstensen, mener ikke, at det danske landshold– eller andre landshold for den sags skyld bør boykotte VM i Rusland. Politikerne kan bare blive væk. Men det er hykleri og ren symbolpolitik, fordi kameraerne har stillet skarpt netop nu.

Af Tom Carstensen

Debatten om, hvorvidt man skal boykotte VM i Rusland har kørt i mange lande på det seneste. Debatten tog for fart, da en tidligere russisk agent nu bosat i Storbritannien og hans datter – og en politibetjent – blev alvorligt syge af et nervegasangreb i byen Salisbury.

Det betyder – ind til videre i hvert fald – ikke, at det engelske landshold bliver hjemme fra VM.

Til gengæld var briterne lynhurtige til bombastisk at meddele, at hverken ministre eller den britiske kongefamilie rejser over og følger VM.

For det var russerne, der stod bag, lød meldingen stort set inden gassen havde lagt sig. Det var det sikkert også, men det er bare endnu ikke lykkes briterne at forbinde den nervegas med russerne.

Og hvorfor var det fodbolden, der blev flået frem nærmest, før man talte om de diplomatiske sanktioner med at høvle 23 diplomater (agenter, host host) hjem?

Vi får altid at vide, at fodbold og politik ikke skal blandes. Men det er åbenbart okay, når det lige passer ind i en geopolitisk agenda.

Historisk set forstår man godt, at briterne var hurtige til at kigge mod Putins Rusland. For det er forbundet med en temmelig stor risiko at være russisk afhopper i Storbritannien. En række russere, der er flygtet til Storbritannien, er endt i jorden, før deres tid burde være kommet. Agenten Litvinenko døde tilbage i 2006 efter at være blevet forgiftet med det radioaktive stof polonium.

En række dissidenter og rige oligarker bor i Storbritannien. En del af dem var engang gode venner med Putin men er så på den eller anden med uklar med Ruslands mangeårige leder. Nogle har politisk asyl i Storbritannien. Flere er døde under mystiske omstændigheder.

Nogle dage efter angrebet i Salisbury blev Nikolai Glushkov fundet død i sit hjem i det sydvestlige London. Og den 16. marts kom det frem, at der var stranguleringsmærker på hans hals.

Politi siger dog, at der ikke nogen beviser på links til Salisbury. Men man tænker vel sit.

For Glushkov er ikke hvem som helst. Han stod – bogstaveligt talt – øverst på en liste offentliggjort på Ruslands ambassades hjemmeside over folk, russerne vil have udleveret fra Storbritannien under overskriften – ”Hvorfor er personer, der flygter fra retfærdigheden velkomne i UK”.

Han var i flere omgange dømt for svindel i sin tid som direktør i Aeroflot. Ja, og så var han gode venner med oligarken Boris Berezovsky, der blev fundet død i 2013 under mystiske omstændigheder. Angiveligt selvmord. Men Gluskov troede ikke på den forklaring. Berezovsky var en af rigmændene, der betalte gildet, da Boris Jeltsin blev valgt. Senere ragede han uklar med efterfølger, Putin.

Glushkov blev afhørt i forbindelse med, at den Litvinenkos død, og Glushkov fortalte, at han havde mødt Litvinenko på Berezovskys kontor.

Ja, det er ikke nødvendigvis topmuntert at rage uklar med Kreml. Og derfor er automatreaktionen, når der på britisk jord bliver begået et ekstremt farligt angreb med en nervegas to russere, på ingen måde underlig.

Herhjemme snakker Løkke om at boykotte. DBU siger, landsholdet kun boykotter, hvis de får besked på det af regeringen. Kære DBU – hvis I får besked på det, så bed dem rende og hoppe. Vi blander jo ikke politik og fodbold, husker I nok.

Hvis man boykotter det her, så kan man jo ikke være andet end hykler, hvis man ikke boykotter VM i Qatar. Mere end 2.000 slavearbejdere er døde i opførslen af en flok stadions i en sandkasse, der aldrig bliver brugt, når det idiotiske vinter-VM er færdigspillet i 2022. Det vurderes, at det dødstal vil være fordoblet, før den første bold bliver losset rundt i ørkenen.

Men 4.000 asiatiske slaver er nok ikke så vigtige som at få lov til at lege stærk mand (med Storbritannien og NATO i ryggen) end tre sårerede i Salisbury.

Og kongehusets mulige boykot? Vorherre bevares.  

Dronningen har tyret ridderkors og hvad de hjernedøde ordener ellers hedder i nakken på flere despoter og mordere. Bahrains diktator blandt andet. Lederen af det land, der har fængslet en dansk statsborger på livstid, fordi han er kritisk over styret. Manden er dødeligt syg i fængslet i øvrigt. Har vi boykottet dem eller må Arla stadig sælge ost dernede?

Den rumænske diktator Nicolae Ceauşescu fik ridderkorset med hjem fra København.

Skal landets bedst betalte familie på overførselsindkomst, der imod al moderne fornuft har fået nedarvet den stak privilegier nu til at spille politisk korrekte. Med den kommende Konge i gennemkorrupte IOC? Hop i havnen, gider I.

Hvis vi skal i gang med det her, så kunne vi også passende holde op med at handle med Saudi Arabien, Iran og andre, der torturerer, fængsler og myrder løs på forfærdelige afvigere som ateister og homoseksuelle. Ellers er det jo bare hykleri. Men det er vel også en disciplin, man skal være stærk i for at have sin gang i de kredse. 

Tidligere boykots

Gennem tiderne har vi også set boykots, hvor sportsfolk er blevet væk fra store turneringer.

Som da USA boykottede OL i Sovjetunionen i 1980, og da Sovjet så svarede igen med at boykotte OL i Los Angeles i 1984.

Da Nazityskland var værter for OL i 1936 blev atleterne helt væk. Det var ikke tilfældet for briterne, og der findes billeder af det engelske OL-fodboldhold, hvor de står på rad og række på det olympiske stadion i Berlin og alle som en strakte de deres højre arm i nazihilsen mod tribunen.