NFL: Super Bowl, der vil blive husket for det forkerte

Om lidt over en uge bliver årets Super Bowl spillet i Atlanta, Georgia. Kampen står mellem Los Angeles Rams og New England Patriots, men fremadrettet vil kampen formentlig blive husket for noget helt andet.

Af Lars Aanæs 

For første gang nogensinde i NFLs historie gik både AFC og NFC-finalen i overtid. Både kampen mellem Kansas City Chiefs og Los Angeles Rams bød på massiv underholdning, masser af nerve og ikke mindst dramatik for alle pengene.

Det er sjældent, at vi husker de tabene deltagere fra konferencefinalerne, men om nogen tror jeg, at denne sæson vil være undtagelsen, der bryder reglen. Der var nemlig to store fejlagtige dommerkald i de to kampe, og derfor vil vi altid sidde tilbage med følelsen: Var det nu de rigtige hold, som kæmpede om Super Bowl-trofæet? 

I Kansas fik Tom Brady et yderst tyndt flag kastet til sin fordel, da Chiefs blev dømt for en ”roughing the passer” straf. Kampen var præget af flotte offensive spil af begge hold, men momentum blev ændret ved denne straf. Uden den, så tror jeg, at Chiefs kunne have beholdt momentum og kørt sejren hjem, og dermed stået i Super Bowl om over en uge.

Den straf, som de fleste taler om her dagene efter, er det ”pass interference”-kald, som ikke blev dømt i New Orleans. Som en mangeårige Saints-fan, der yderst sjældent brokker sig over dommere i sport, vil jeg holde mig til den gode stil. Dommerne har indrømmet, at det var en klar fejl, og mere er der ikke at gøre på nuværende tidspunkt.

I flere år har flere trænere, anført af Sean Payton fra netop Saints, kæmpet for at få indført muligheden for at gennemse straffe og manglende straffe. Noget NFL har afvist, da der ikke var behov for det. I denne uge har piben fået en anden lyd på hovedkontoret, og jeg tør godt garantere, at det på den ene eller anden måde er muligt at gennemse straffe i næste sæson. Det er blot surt og virkelig synd for Saints, at der skulle ske sådan en stor hændelse før det gik op for NFL, at der var et behov. Jeg vil i hvert fald ikke forbinde Roger Goodell for at være proaktiv i sin ledelse.

Nu taler alle medier om disse episoder efter de respektive konferencefinaler, og det synes jeg virkelig er synd for Rams. Var kampene gået uden den mindste hentydning af store kald fra dommerne, så havde vi alle snakket om de fantastiske spark som Greg Zuerlein leverede for først at udligne i ordinær spilletid og senere sparke en 57er ind til at sende Rams i Super Bowl. Det samme med Jared Goff som under stort pres leverede nærmest magiske kast i overtiden. Spil og evner, som fortjener den ultimative opmærksomhed – det får de bare ikke grundet kampens dommere.

NFL har udover en bekræftelse af, at Saints blev fejldømt i kampen, ikke udtalt sig på nuværende tidspunkt. Det, selvom Saints-stjernen Michael Thomas offentligt har bedt Goodell kigge i reglerne, som giver kommissæren mulighed for at ændre på kampens resultat, eller få hele eller store dele af kampen omspillet. Det ville klæde NFL at gå ud og melde ud, at det ikke kommer til at ske – også så vi kan få underskriftindsamlingen, som i skrivende stund er på flere tusinde underskrifter stoppet, og medierne kan fokusere på det, de bør. Nemlig den kommende Super Bowl, som står mellem både NFC og AFCs andet seedet hold, som formåede at vinde konferencefinalerne på udebane. Det fortjener sporten – den fortjener ikke det, som sker i år. Om ti år tænker vi tilbage på denne Super Bowl, som den mest skelsættende for de regelændringer, der sker, og vi vil spørge os selv: Var det de rigtige hold, der var i Super Bowl?