May presses til at udskyde brexit


Foto: TT

Af Søren Sorgenfri


Det trækker op til en udskydelse af Storbritanniens udtrædelse af EU. Arbejderpartiet Labour ønsker en ny folkeafstemning omkring Brexit, hvor briterne skal tage stilling til, om de ønsker en Brexit med eller uden en aftale eller at forblive i EU.

Dette har premierminister Theresa May afvist, men den exitdato der ligger i kortene med effekt fra 29-3 er ikke længere støbt i cement.

Labours argument for en ny afstemning er, at De Konservative kører politisk sololøb uden at komme til enighed med EU om en samarbejdsaftale for fremtiden, men derfor vil trække en aftale ned over briterne, som de reelt ikke har ønsket.

May er presset internt i det konservative parti og ikke mindst udbrydergruppen The Independent Group, der består af otte nu tidligere medlemmer af Labour og tre udbrydere fra den konservative gruppe. Udbryderne nyder stor tilslutning i meningsmålinger, som en protestbevægelse mod Mays mange kuldsejlede forsøg på at opnå en blød eller hård udtrædelsesaftale med EU. Presset mod regeringen øges, da de seneste meningsmålinger viser, at briterne har ændret holdning og over halvdelen nu gerne vil blive i EU.

Hvad sker der så nu?

Theresa Mays næste udkast til en udtrædelsesaftale skal til afstemningen i det britiske underhus 12. marts og dagen efter i parlamentet – det er en no deal, der lægges op til – og afvises den, så må hun søge EU om at forlænge forhandlingerne med den europæiske union med mindst tre måneder.

Ifølge engelsk presse ventes aftaleudkastet afvist, hvorfor eksekveringen af Brexit formentlig bliver udskudt til tidligst næste år, men panikken er så småt begyndt at melde sig. De engelske havne er ikke gearet til en no deal og operer stadig ud fra forventninger om et vedvarende flow af gods og fragt og ender det med en no deal, så vil priser på fødevarer stige markant, fordi import af stort set alt vil gå i stå. Det vil for alvor for borgernes utilfredshed til at stige, hvorfor May kan se sig nødsaget til at forlænge forhandlingstiden med EU for at undgå en sådan en krise.